Utusan Malaysia hari ini di halaman 5 menyiarkan kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim yang mempersoalkan pendirian YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang dikatakan berdiam diri berhubung isu Valentine’s Day khususnya selepas kenyataan Karpal Singh yang dikatakan mendesak agar sambutan Hari Valentine’s Day dibenarkan.

Sedarkah Mashitah bahawa YAB Tuan Guru telah mengeluarkan kenyataan pada hari Khamis, 9 Februari 2012 yang lepas bahawa Valentine’s Day tidak boleh disambut dan mencadangkan agar diadakan sambutan Hari Suami Isteri? Dalam hal ini, pendirian YAB Tuan Guru telah jelas. Pendirian PAS ialah Valentine’s Day dengan pengisian yang ada pada hari ini tidak boleh disambut oleh masyarakat Muslim.

Sewajarnya Mashitah perlu menoleh kepada rakan-rakannya di dalam Barisan Nasional. Sedarkah Mashitah bahawa Setiausaha Agung MCA, Datuk Seri Kong Cho Ha telah mendesak agar sambutan Hari Valentine’s Day tidak dihalang. Begitu juga dengan Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan

Keng Liang yang mendesak agar PAS tidak menentang sambutan Hari Valentine’s Day.
Dan yang lebih penting, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz hari ini di dalam New Straits Times, halaman 9 menyatakan, “What is wrong with celebrating Valentine’s Day? Can a one-day event cause the moral values of Malaysians to go down…?”

APA PENDIRIAN MASHITAH TENTANG PANDANGAN RAKAN-RAKANNYA SENDIRI DI DALAM BARISAN NASIONAL DAN UMNO?

kata….Ketua Pemuda Gerakan Kedah Tan Keng Liang.
(The Sun Daily ) – Pemuda PAS perlu memohon maaf dan menarik balik kenyataan bahawa sambutan Hari Valentine akan menggalakkan aktiviti tidak bermoral, “kata Ketua Pemuda Gerakan Kedah Tan Keng Liang.

Beliau berkata jika Pakatan Rakyat mengamalkan pendirian yang sederhana, ia mesti memastikan Pemuda PAS segera menarik balik tuntutan itu, berhenti mengulangi ia dan memohon maaf kerana “tuduhan yang tidak bertanggungjawab.”

Dalam satu kenyataan hari ini, Tan berkata terdapat apa-apa yang salah bagi Pemuda PAS untuk menghalang umat Islam daripada merayakan Hari Valentine jika ia bertentangan dengan ajaran Islam.

Bagaimanapun, katanya, dalam berbuat demikian, ia tidak seharusnya mengatakan bahawa Hari Valentine menggalakkan aktiviti tidak bermoral.

“Ini membayangkan bahawa rakyat Malaysia bukan Islam yang menyambut Hari Valentine akan terlibat dalam aktiviti tidak bermoral.

Pemuda PAS perlu mengkaji sejarah dan budaya sambutan Hari Valentine sebelum membuat andaian yang tidak bertanggungjawab.

“Ia adalah salah untuk Pemuda PAS untuk menghukum sebelum moral bukan Islam rakyat Malaysia yang ingin menyambut Hari Valentine.

Penghinaan berterusan oleh Pemuda PAS sejak tahun ke arah mereka yang merayakan Hari Valentine hendaklah dihentikan, “katanya.

Tan merujuk kepada laporan hari Selasa, memetik Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan Tantawi memanggil untuk kerajaan untuk menempatkan iklan untuk menghalang umat Islam daripada meraikan Hari Valentine kerana beliau mendakwa sambutan itu akan menggalakkan aktiviti tidak bermoral.

Kata … Setiausaha Agung MCA, Datuk Seri Kong Cho Ha

PETALING JAYA: MCA menggesa PAS berhenti menghina rakyat Malaysia yang ingin menyambut Hari Valentine dan berhenti berkata ia adalah tidak bermoral untuk berbuat demikian.

Setiausaha Agung MCA Datuk Seri Kong Cho Ha berkata Feb 14 adalah untuk meraikan kasih sayang antara pasangan, rakan-rakan dan keluarga.

Beliau menegaskan bahawa gereja-gereja dan Manjung Used Cars Persatuan Peniaga di kawasan Lumut parlimen berbesar hati sekiranya setiap tahun.

Berikrar untuk menyambut Hari Valentine dengan kawan-kawannya lagi, Kong berkata: “Ia adalah satu perayaan yang gembira bagi orang ramai untuk mendapatkan bersama dan mengukuhkan ikatan mereka. PAS tidak harus berfikiran sempit. ”

Pada GEORGE TOWN, Pengerusi DAP Karpal Singh berkata pembangkang PAS untuk meraikan acara tersebut adalah salah.

“Hari Valentine disambut di seluruh dunia. Apa-apa percubaan untuk memerintah aktiviti pada hari Valentine adalah satu penghinaan kepada hak asasi manusia dan kebebasan, “katanya semalam.

Advertisements